Szukaj

Higiena żywności i żywienia - najlepsi specjaliści w Lokmed

W naszym serwisie przygotowaliśmy zestawienie lekarzy w specjalizacji higiena żywności i żywienia. W bazie mamy 2 poradni w 1 miastach.

Higiena żywności i żywienia to nauka zajmująca się właściwym żywieniem wśród pojedynczych jednostek i grup zbiorowych. Obejmuje ona wiele zagadnień m.in.: dobór odpowiednich składników pokarmowych, zachowanie higieny warunków podczas spożywania i przyrządzania pokarmów, sprawdzanie dat ważności oraz właściwe rozłożenie posiłków w czasie. Więcej informacji na ten temat możemy znaleźć w ustawie z dnia 11 maja 2001 r. o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia.

 

Nieprawidłowe żywienie i nieprzestrzeganie zasad higieny żywności i żywienia może prowadzić do powstania różnych chorób tj. anemia, otyłość, krzywica, szkorbut, próchnica zębów, wrzody żołądka lub dwunastnicy czy problemy z układem odpornościowym. Rośnie również ryzyko zatrucia pokarmowego, w wyniku spożycia skażonych pokarmów lub wody. Do grupy produktów stwarzających największe zagrożenie zatrucia pokarmowego należą: jajka, surowe mięso i ryby, gotowe kanapki, mleko niepasteryzowane, nieumyte owoce i warzywa, produkty z końcową datą ważności oraz te wielokrotnie odgrzewane i rozmrażane. Innymi niebezpiecznymi czynnikami dla naszego organizmu są różne używki tj. alkohol, papierosy, kawa czy substancje odurzające. 

 

Instytucją zajmującą się badaniem tych zagadnień jest oddział higieny żywności i żywienia, przy stacjach sanitarno-epidemiologicznych. Do głównych zadań pracowników (m.in. instruktorów higieny i diagnostów laboratoryjnych) tej jednostki zalicza się: 

– nadzór nad warunkami produkcji, transportu, przechowywania oraz sprzedaży żywności;

– pobieranie do badań próbek żywności, materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością i kosmetyków;

– ustalanie przyczyn zbiorowych zatruć;

– nadzór warunków żywienia;

– nakazywanie usunięcia nieprawidłowości sanitarnych wykazanych podczas kontroli.

 

Powiązane badania: 

badania mikrobiologiczne żywności

badania fizykochemiczne żywności

badania w kierunku wykrywania napromieniowania w żywności

Najpopularniejsze specjalizacje w Lokmed